Menetelmäkirjallisuus kirjaston tietokannoista

Menetelmäkirjallisuutta koskevat sekä kotimaiset että kansainväliset teokset löydät kirjaston JYKDOK -tietokannasta. JYKDOKin kautta pääset tutustumaan myös opinnäytteisiin, joissa tutkimusmenetelmät ovat korostuneesti esillä.SISÄLLYSLUETTELO

  1. JYKDOK
  2. Google Scholar
  3. Menetelmätietokanta Sage Research Methods Online

JYKDOK

Tärkeää kaikille kirjaston aineistojen käyttäjille:

Aineistonhankintamenetelmiä ja aineiston analyysimenetelmiä koskevilla sivuilla on asetettu valmiit hakulinkit JYKDOKin (eli Jyväskylän yliopiston kirjaston) aineistoihin.

  • Voit muokata automaattista hakua esim. lisäämällä toiseksi hakusanaksi tieteenalasi tai jonkin muun hakua tarkentevan hakutermin.
  • Esim. fenomenologia AND histor* (tähtimerkki on JYKDOKissa sanan katkaisumerkki ja AND yhdistää hakusanat toisiinsa). Hakutuloslistaan tulevat tässä tapauksessa mukaan pääasiassa suomenkieliset teokset, jotka käsittelevät historian tutkimusmenetelmiä. Mukana ovat myös opinnäytteet, joissa tutkimusmenetelmät ovat painokkaasti esillä.
    • Voit tehdä haun myös käyttämällä englanninkielisiä hakusanoja; esim: research methods AND history
  • Kun haluat tarkastella uusimpia teoksia muuta hakutuloksen järjestystä Järjestä-painikkeesta ja klikkaa Aika (Uusimmat ensin).
  • Kun haluat tutustua erilaisiin aineistotyyppeihin (esim. kirjat, lehdet, opinnäytteet) avaa Aineistotyyppi-valikko.

Google Scholar

Jos käytät Google Scholar -hakupalvelua, avaa se kirjautumalla JYKDOKiin ja jatka valitsemalla perushaun pudotusvalikosta Tietokannat ja kirjoita hakuikkunaan palvelun nimi. Tätä kautta pääset tutkimaan julkaisuja, joita Googlen hakukone ei muuten pysty avaamaan.

Menetelmätietokanta Sage Research Methods Online

Tutki myös kansainvälistä menetelmäkirjallisuutta Sage Research Methods Online -tietokannasta, jonka sisällössä painottuvat ennen kaikkea menetelmät eivät niinkään tieteenalat.Tietokanta soveltuu hyvin humanististen ja yhteiskuntatieteellisten tieteenalojen käyttöön. Ennen tietokantaan siirtymistä lue seuraavat hakuvinkit:

  • Aloita menetelmäkirjallisuuden haku: Käytä Advanced Search -toimintoa, jolloin sinulla on mahdollisuus vaikuttaa hakutuloksen muodostumiseen. 
  • Kiinnitä huomiota hakutulossivun oikeaan laitaan: Voit jakaa hakutuloksen menetelmiä ja teorioita käsitteleviin kirjoihn (book), kokoomateosten osa-artikkeleihin (book chapter) ja lehtiartikkeleihin (journal article). Saat lisätietoa hakemastasi menetelmän tai teorian määritelemistä myös tietosanakirjoista (encyclopedia), sanakirjoista  (dictionary) ja jopa alan asiantuntijoiden videoista.


Hyvä tietää! Huomaa ero kokotekstihaun (Full Text) ja menetelmän nimenmukaisen haun (Method Term) välillä. Hakuikkunan oletuksena on Full Text -haku, mutta pudotusvalikoista saat esille Method Term -vaihtoehdon ja tämän lisäksi myös esimerkiksi tekijän mukaisen hakumahdollisuuden. Viimeksi mainittu hakukomento on hyödyllinen silloin, kun jo tunnet tutkimusmenetelmiin liitetyt keskeiset asiantuntijat.

  • Full Text -haku antaa hakutukseen kaikesta tietokannan aineistosta, jossa kirjoittamasi hakusana ylipäätänsä esiintyy. Tätä hakukomentoa kannattaa käyttää eritysesti silloin kuin menetelmä tai teoria on uusi eikä ole vielä ehtinyt vakiinnuttaa asemaansa. Käytä Full Text -hakua myös silloin, kun haet omalle tieteenalallesi epätyypillistä menetelmää tai teoreettista lähestymistapaa.
  • Method Term -haku on Full Text -hakua tarkempi, koska hakutulos muodostuu vain julkaisuista, joissa kyseinen menetelmän tai teorian nimi on SAGE Research Methods -tietokannan asiasanana eli toisin sanoen julkaisu käsittelee nimenomaan hakuikkunaan kirjoittamaasi aihetta.
  • Saat hakutuloksen yhteyteen myös metodikartan (method map), joka auttaa sinua hahmottamaan menetelmien ja teorioiden keskinäisiä suhteita. 
  • Tietokannan englanninkielinen käyttöohje ja opastusvideo.
  • Voit halutessasi osallistua myös kirjaston järjestämiin koulutuksiin, joita on kahden eri tasoisia:
    • Metodioppaat opinnäytetyöhön: Koulutuksessa käydään läpi sekä metodioppaiden että tiettyä tutkimusmenetelmää hyödyntävän tutkimuskirjallisuuden löytämistä eri tieteenalojen tietokannoista. Kurssilla harjoitellaan myös arvostetun SAGE Reseach Methods Online -tietokannan perustoimintoja ja hakujen tekemistä. Menetelmäkirjallisuuden hakua tarkastellaan osana opinnäytetyön tutkimussuunnitelmaa. Aikataulut ja ilmoittautuminen Korpissa
    • Metodioppaat tutkimuksen tukena: Koulutuksessa tarkastellaan sekä metodikirjallisuuteen liittyvää tiedonhankintaa eri tieteenalojen tietokannoissa että hyödynnetään arvotettua SAGE Research Methods Online (SRMO) -tietokantaa. Kurssi soveltuu hyvin väitöskirjan tutkimussuunnitelman tekemisen vaiheessa olevalle jatko-opiskelijalle. Aikataulut ja ilmoittautuminen Korpissa.