Kartoitus 2022

Vuoden 2022 kartoituksen toteuttivat yhteistyössä Jyväskylän yliopisto, Ohjelmisto- ja e-business ry, Vaasan yliopisto ja Teknologiateollisuus ry.

Kaksi henkilöä keskustelemassa ja tarkastelemassa älypuhelinta. Laaja puolikuva, jossa henkilöiden kasvot ovat rajattu pois kuvasta.

Pandemian vasta lieventyessä iski taloutta heikentämään Venäjän hyökkäyssota Ukrainaan. Vaikeissakin oloissa kasvuun kykenevät toimialat ja yritykset ovat siten entistäkin tärkeämpiä koko Suomen taloudelle ja hyvinvoinnille. Tältä pohjalta tarkasteltuna Jyväskylän yliopiston koordinoima uunituore Ohjelmistoyrityskartoitus tarjoaa Suomelle erittäin kiinnostavan näkymän.

”Kun muualla taloudessa iskevät monenlaiset valitettavat vaikeudet, ohjelmistoala onneksemme painelee silti jopa kiihtyvää vauhtia eteenpäin. Olemme tietenkin erittäin tyytyväisiä siitä, että ohjelmistoalan kasvu kokonaisuudessaan näyttää erittäin hyvältä, merkittävää kasvua ennakoi yli 40% ja maltillisempaa kasvua toiset lähes 40%”, avaa tuloksia ohjelmistoalan avaintoimijan Ohjelmisto- ja e-business ry:n toimitusjohtaja Rasmus Roiha.

Ohjelmistoalan huikeaa kasvua alleviivaa vertailu muihin toimialoihin. Teollisuusyrityksistä on voimakkaasti kasvuhakuisia 14%, kaupoista 8%, palveluyrityksistä 7%, rakennusyrityksistä vain 3%*. Luvut ovat vaatimattomia etenkin verrattuna ohjelmistoalan sisältä löytyvään omaan superkasvualaan.

”Koko alan hyvää kehitystäkin mielenkiintoisempaa on software as a service eli lyhyesti SaaS. Jos joku ei vielä SaaS-bisnestä tunne, nyt olisi korkea aika. Kun 56% yrityksistä ennakoi merkittävää kasvua, tiedossa on Suomen viennille uusi keihäänkärki. Koska talous ja ylipäänsä kaikki toiminta digitalisoituvat koko ajan nopeammin, mihin tahansa maailmaan helposti verkossa vietävä SaaS-liiketoiminta on suuri kansallinen valtti”, summaa Roiha Suomen digitalisoituvia vientinäkymiä.

SaaSilla miljardinäkymät – jos koodareita löytyy

Ohjelmisto- ja e-business ry:ssä toivotaan, että valtakunnan päättäjät ovat hereillä.

”Tulos kertoo Suomen tulevaisuuden potentiaalin, SaaS-viennin kasvunäkymät lasketaan miljardeissa. Mutta saadaksemme potentiaalista suurimman mahdollisen hyödyn, pitää saada ratkaistua monia osaamiseen ja työmarkkinoihin liittyviä haasteita. Koodaripula voi hyydyttää miljardiloikatkin. Näihin kysymyksiin tarvitaan kansallisia ja alueellisia päätöksiä, ja pian”, peräänkuuluttaa Roiha.

”Suomen pitää kouluttaa enemmän ihmisiä alalle, alanvaihtajia on tuettava, Suomen kansainvälisen vetovoiman tulee olla kohdillaan ja tänne tulevat täytyy ottaa hyvin vastaan – ja naiset on saatava paljon vahvemmin alalle”, kuuluu Roihan tiivistetty toivelista koodaripulan osalta.

Ainutlaatuinen SaaS-aineisto

Roihan tilannekuva pohjaa poikkeukselliseen aineistoon. Jyväskylän yliopiston, Ohjelmisto- ja e-business ry:n, Vaasan yliopiston ja Teknologiateollisuus ry:n yhteishankkeena toteutettu Ohjelmistoyrityskartoitus kuvaa tällä kertaa erityisen osuvasti juuri SaaS-sektorin kehitystä. Tutkimusta Jyväskylän yliopiston puolesta koordinoinut Anssi Sorvisto pitää aineistoa ainutlaatuisena.

”Usein SaaS-yritykseksi saatetaan tulkita sellainenkin firma, jonka liikevaihdosta SaaS muodostaa verraten pienen osuuden, mutta tällä kertaa asetimme riman erittäin korkealle. Aineistossamme SaaS-yrityksellä on SaaS-liiketoiminnan osuuden oltava vähintään 75%. Tämä tarkoittaa sitä, että merkittävästi kasvavien SaaS-yritysten huikea 56% osuus on täyttä totta vailla pienintäkään epäilystä. Vahvempaa näyttöä emme olisi voineet saada”, iloitsee Sorvisto.

Jyväskylän yliopiston Informaatioteknologiatiedekunnan dekaani Pasi Tyrväinen huomauttaa, että tulokset paljastavat muutenkin kiinnostavaa tietoa suomalaisten ohjelmistoyritysten kansainvälistymisestä.

”Yllättävä löydös tutkimuksessa on se, ettei yrityksen koko tai liikevaihto lisää tai poista vientihalukkuutta. Yritykset tekevät kansainvälista kauppaa yhtä paljon koosta riippumatta. Mikroyritykset yllättävät positiivisesti vientikyvykkyydellään ja se näkyy tuloksissa. Melkein puolet paljon vievistä yrityksistä ovat kooltaan alle 10 henkilöä.”

Tutkimuksen kaikkiaan 250 ohjelmistoyrityksen otos takaa tulosten luotettavuuden kokonaisuudessaan. Sorviston mukaan vastaaviin syväluotaaviin analyyseihin pitää jatkossa panostaa yhtä enemmän.

”Kävimme erittäin monipuolisesti läpi ohjelmistoalan tilaa. Tällä kertaa SaaS-kasvun tärkeys nousi selkeästi ylitse muiden, mutta ohjelmistoala elää ja hengittää ja sormen pitää olla monin tavoin pulssilla, jotta pysymme kärryillä. Kyse on Suomen tärkeimmästä kasvualasta”, tiivistää Sorvisto.

TIEDOTTEET:
STT: linkki tiedotteeseen
Software Finland: linkki tiedotteeseen