Arkistot ja kokoelmat

Muistiorganisaatiot eli arkistot, kirjastot ja museot kokoavat ja tallentavat erilaisia dokumentteja ja aineistoja.

Humanistisilla aloilla tutkimuksen kohteeksi valitusta ilmiöstä on usein mahdollista löytää erilaisia tallennettuja dokumentteja. Usein myös tutkimuksen ongelmanasettelu on muotoiltu siten, että luontevaksi tutkimusaineistoksi valikoituu arkistoissa ja kokoelmissa olevat dokumentit. Arkistoilla voidaan tarkoittaa hyvin monenlaisia organisaatioita tai järjestelmiä, joihin on tallennettu erilaisia aineistoja ja dokumentteja. Dokumentit voivat olla esimerkiksi vanhoja asiakirjoja, kirjeitä tai lehtileikkeitä. Dokumentit voivat olla myös erilaisia museoituja esineitä. Dokumentteja voidaan tallentaa myös sähköisesti, jolloin arkisto voi sijoittua internetiin. Arkistotyöskentelyn haasteena on tutkimuksen kannalta mielekkään aineiston löytäminen arkistojen ja kokoelmien materiaalien paljoudesta. Oman haasteensa työskentelyyn tuottaa myös hyvin vanhojen dokumenttien käsittely.

Lue tarkemmin arkistotyöskentelystä aineistonkeruumenetelmänä olevista linkeistä.

Saaranen-Kauppinen, Anita ja Puusniekka, Anna, 2006. Dokumentit ja asiakirjat. KvaliMOTV - Menetelmäopetuksen tietovaranto. Tampere: Yhteiskuntatieteellinen tietoarkisto.

Tutustu kotimaisiin arkistoihin alla olevien linkkien avulla:

Arkistolaitos

VAKKA-arkistotietokanta

Agricola, Suomen historiaverkko

Ylen Elävä arkisto

Kansalliskirjaston digitoidut aineistot

Yhteiskuntatieteellinen tietoarkisto, aineistot

Suomen Kansan eSävelmät

Tutustu tutkimusesimerkkeihin, joiden aineisto on koottu arkistoista.

Matikainen, Satu, 2006. Great Britain, British Jews and the international protection of Romanian Jews, 1900-1914. (pdf)

Heinänen, Seija, 2006. Käsityö-taide-teollisuus. Näkemyksiä käsityöstä taideteollisuuteen 1900-luvun alun ammatti- ja aikakauslehdissä. (pdf)