Museoiden tutkimusaiheita

Museoiden tutkimusaiheita
Jos haluat tehdä tutkimusta museokenttään liittyen ja verkostoitua samalla kentän toimijoihin, kannustamme sinua lähestymään rohkeasti museoita, joiden toiminta kiinnostaa sinua. Museot hyödyntävät mielellään opinnäytetyön tekijöitä osana näyttely- ja kokoelmatoimintaansa. Taidekasvatuksellinen tutkimus voi keskittyä esimerkiksi yleisötyöhön ja saavutettavuuteen. Tarkista minkälaisia opinnäytetöitä meillä on jo tehty museoihin liittyen.
Halutessasi voit liittyä myös museoposti-listalle: https://museoliitto.fi/artikkelit/nain-kaytat-museopostia/
Jyväskylän taidemuseo
Jyväskylän taidemuseon kokoelmissa on jyväskyläläistä ja keskisuomalaista 1900- ja 2000-lukujen kuvataidetta, erityisesti kotimaista ja kansainvälistä grafiikkaa. Lisäksi museolla on lehtileikearkisto, kuva-arkisto, käsikirjasto ja intranet-tietokanta taidekokoelmista.
Jyväskylän taidemuseon tarjoamissa tutkimusaiheissa korostuu esimerkiksi Keski-Suomen alueen taiteilijaseurojen, -ryhmien ja -siirtoloiden, kuvataidekerhojen, ja yksittäisten keskisuomalaisten taiteilijoiden tutkimisen tarve. Myös esim. taiteen ja hyvinvoinnin yhteyksistä (mm. kulttuuriluotsitoiminta) ja julkisista taideteoksista sekä ympäristötaiteesta, yhteisötaiteesta ja graffititaiteesta toivotaan tutkimusta. Taidemuseolla on myös sanomalehti Keskisuomalaisen keskisuomalaisten taiteilijoiden omakuvien kokoelma.
Erityisesti vuoden 2027 hevosteemaisiin näyttelyihin toivotaan opiskelijoiden panosta opinnäytetöiden muodossa.
Suomen hevonen
Jyväskylän taidemuseo, Keski-Suomen museo ja Suomen käsityönmuseo järjestävät kesällä 2027 hevosteemaiset näyttelyt kaikkiin kolmeen museoon. Mukaan projektiin haluttaisiin hevosteemasta kiinnostuneita gradun tai kandityön tekijöitä. 2027 tulee 120 v. suomenhevosen kantakirjan perustamisesta. Niinpä Keski-Suomen museon näyttely keskittyy suomenhevoseen ja sen historiaan. Taidemuseoon tulee laajempi kattaus hevosia antiikista nykyaikaan. Käsityönmuseo puolestaan esittelee keppihevosharrastusta.
Hevosteema näkynee myös Keuruun ja Saarijärven museoissa, mutta tätä ei ole vielä vahvistettu. Suunnittelu on vielä alkuvaiheessa ja ideoita saa heitellä. Kyseessä on suuri kokonaisuus, joka tarjoaa monenlaisia mahdollisuuksia joko yksin tai ryhmässä tehtävälle tutkimukselle.
Olisi hienoa, jos opinnäytetöitä voitaisiin hyödyntää sisältönä näyttelyissä, esim. luettavina teksteinä verkkosivuilla, näyttelyteksteissä, luentoina.
Hevostaidenäyttelyyn liittyviä aiheita opiskelijoille mm. aiheeseen liittyvät taidetyöpajat; hevosiin liittyvät harrastukset, terapiat ja populaarikulttuuri; tiettyjen hevostyyppien kuvauksen taiteessa, taruissa, kuvissa ja runoissa.
Myös eri hevosharrastuslajien tai kilpaurheilun ympärille voi rakentaa aiheita.
Voidaan myös yhdessä opiskelijoiden kanssa miettiä vaikkapa workshopien järjestämistä näyttelyiden yhteyteen tai muuta toimintaa, johon opiskelijat voivat näyttelyprosessissa osallistua."
Yhteyshenkilö: Tiina Koivulahti, Jyväskylän taidemuseo
Jyväskylän graffititaide
Jyväskylää pidetään laillisen graffititaiteen edelläkävijäkaupunkina. Jyväskylän taidemuseolta aiheeseen liittyviä lehtiartikkeleita ja muuta aineistoa, ehdotuksia haastateltavista henkilöistä ja ideointiapua. Tutkielma voi selvittää jyväskyläläisen graffitaiteen vaiheita tai merkityksiä itse valitusta näkökulmasta yhteistyötaho: Jyväskylän taidemuseo yhteyshenkilö: Tiina Koivulahti (Aihe annettu 2023)
Jyväskylän Grafiikan pajan vaikutus alueen kuvataiteilijoiden työskentelyyn
Valokuvataiteen triennaali Lumo
Tutkielma käsittelisi kansainvälistä valokuvataiteen Lumo-triennaalia. Näyttelyitä järjestettiin vuodesta 1989 vuoteen 2007 kolmen vuoden välein. Aihe voisi sopia myös ryhmätyöksi tai projektiksi. Taidemuseolla on runsaasti Lumoon liittyvää aineistoa. Lisäksi museo voi tarjota ideointiapua ja ehdotuksia haastateltaviksi henkilöiksi. Yhteistyötaho: Jyväskylän taidemuseo
Yhteyshenkilö: Tiina Koivulahti
(Aihe annettu 2023)